×
Otsing

Vaktsineerimiskeskus kutsub rasedaid gripi vastu vaktsineerimisele

1 november 2022

Rasedatel võib gripp olla raske haigus

Gripp on haigus, mille osa inimesi põeb läbi kergelt ja kiiresti. Rasedatel võib aga gripp kulgeda raskelt ja põhjustada tõsiseid tüsistusi. Raseduse ajal tekivad immuunsüsteemi, südame ja kopsude talitluses ajutised muutused, mille tõttu võivad rasedad põdeda grippi raskemal kujul. Grippi haigestumisel on rasedatel suurem tõenäosus sattuda haiglasse ja ka surra. Gripihaige raseda veel sündimata last ohustavad ka enneaegne sünd ja alakaalulisus.

 

Vaktsineerimine hooajalise gripi vastu on parim rasedusaegne valik emale ja lapsele

Vaktsineerimine hooajalise gripivaktsiiniga on ohutu kõigis raseduse järkudes. Maailmas vaktsineeritakse igal aastal hooajalise gripivaktsiiniga miljoneid rasedaid ning see vaktsiin on osutunud rasedatele ohutuks. Pärast vaktsineerimist kandub ema immuunsus edasi ka lapsele, kaitstes teda esimese kuue elukuu jooksul. Alla kuue kuu vanused imikud on vaktsineerimiseks liiga noored, mistõttu neid ei vaktsineerita. Seetõttu on ema vaktsineerimine parim kaitse lapsele.

 

Vaktsineerimise tavalised kõrvalnähud on süstekoha valulikkus ja punetus. Mõnel inimesel võib tekkida ka peavalu, lihasvalu, palavik, väsimus või iiveldus. Need kõrvalnähud on kerged ja mööduvad kiiresti.

Kui raseduse ajal tekivad gripi haigusnähud…

Ka sel juhul, kui olete gripi vastu vaktsineeritud, peaksite kohe pöörduma perearsti või ämmaemanda poole, kui raseduse ajal tekivad järgmised gripile viitavad haigusnähud: palavik, köha, nohu, kurguvalu, peavalu, oksendamine või kõhulahtisus.

 

Järgmiste haigusnähtude ilmumisel on vajalik kiireloomuline arstiabi:

  • hingamisraskus
  • valu või surve rinnus või kõhus
  • äkiline peapööritus või segasus
  • tugev või korduv oksendamine
  • loote liigutuste vähenemine või kadumine
  • kõrge palavik, mida ei õnnestu ravimitega langetada

Narva Haigla Vaktsineerimiskeskus töötab E-R, kl 8.00-16.00, Haigla 1, 2. korrus.

Eelnev registreerimine pole vajalik. Vaktsineerimine on tasuta.

 

Kasatatud Terviseameti materjalid.


Saada meile oma teade

Tekkis probleem andmete edastamisega. Vead on esile tõstetud allpool.
Saada