×

РЕГИСТРАТУРА
Haigla 1, Пн-Пт: 7:30 - 18:00
+372 35 61 144
Vestervalli 15, Пн-Пт: 8:00 - 16:00
+372 35 72 778

VASTUVÕTUAJA TÜHISTAMINE

RIIKLIK E-REGISTRATUUR

TAGASISIDE

kantselei@narvahaigla.ee

Otsing

Õige ravi korral on võimalik südamepuudulikkus kontrolli alla saada

6 april 2023

Narva haiglas töötab juba kaks aastat südamekabinet, kuhu oodatakse patsiente, kellel on diagnoositud südamepuudulikkus. Südamekabinet loodi selleks, et jälgida ja nõustada patsiente, kellel on varem diagnoositud südamepuudulikkus ja kellele on määratud vastav ravi. Kabineti avamisest saadik on seal patsiente vastu võtnud õde Olga Zernova, kes on saanud vastava ettevalmistuse selliste patsientidega töötamiseks.

 

- Olga, palun rääkige meile, mis on südamepuudulikkus?

- Kaasuvad haigused, ebatervislik ja istuv eluviis kogu elu jooksul, suitsetamine ja alkohol, organismi loomulik vananemine - kõik see viib selleni, et süda kulub ja südame kui „pumba” töö nõrgeneb. Jalad lähevad paiste, tekib õhupuudus, peapööritus, vererõhk hakkab kõikuma ja sellest tulenevalt kirjutatakse inimesele välja ravimid. Tavaliselt tuleb südamepuudulikkus vanusega ning seepärast on patsiendi keskmine vanus 60–85 aastat.

Südamepuudulikkust ei saa välja ravida, kuid kui on valitud õige ravi ja patsient peab sellest kinni, siis reeglina elavad patsiendid kaua ja kvaliteetselt. Need patsiendid, kes ei järgi määratud ravi ega kuula spetsialiste, lahkuvad kahjuks kiiresti. Väga palju on ka uurimata patsiente, kes elavad südamepuudulikkusega, ise sellest midagi teadmata.

 

- Kuidas kulgeb vastuvõtt ja mida seal tehakse?

- Keskmiselt võtan päevas vastu kaheksa patsienti, kellest neli on korduvad patsiendid ja neli uut, need, kes tulid vastuvõtule esmakordselt. Esimene vastuvõtt kestab 40 minutit, järgmised umbes 20 minutit. Esimesel vastuvõtul tutvume patsiendiga, ma räägin talle, mida südamekabinetis tehakse, tutvume määratud raviga, viime läbi vajalikud uuringud ja alles seejärel tegutseme edasi. Ma selgitan vastuvõttudel patsientidele, millised ravimid on neile välja kirjutatud, miks neid vaja on, kui oluline on ravimite manustamine ja õigest manustamisskeemist kinnipidamine. Patsiendid annavad üks kord kuus analüüse. Vastuvõtul mõõdame vererõhku, kehakaalu, vaatame turseid, vajadusel teeme kohapeal EKG. Dünaamika hindamiseks läbivad patsiendid üks kord aastas 6-minuti kõnnitesti. Kui näen, et olukord halveneb, siis saadan patsiendi uuesti kardioloogi juurde.

 

- Kas patsient peab vastuvõtuks kuidagi valmistuma?

- Selleks ei pea spetsiaalselt ette valmistuma, kuid nädal aega enne vastuvõttu palun patsiendil mõõta vererõhku hommikuti ja õhtuti, et saada teada, milline on vereõhk kodustes tingimustes. Kuna on tavaline, et kui patsient tuleb vastuvõtule, siis võib erutuse tõttu vererõhk tavapärasest erineda ja me ei näe tegelikku pilti.

 

- Kas vastuvõtule tohib tulla koos sugulasega?

- Oma vanusest tulenevalt tulevad patsiendid vastuvõtule sageli oma lähedastega ja see on tervitatav. On patsiente, kellel on raske raviskeemi meeles pidada, ja siin saab aidata noorem põlvkond. Nii nagu patsiendile, selgitame ka lähedastele ravimite manustamisskeemi ja räägime, kuidas tuleb käituda.

 

-Milline on patsiendi enesetunne pärast vastuvõttu?

- Enamikule patsientidele meeldib olla järelevalve all. Patsiendid võivad alati ühendust võtta, helistada, nõu pidada, kui nad soovivad midagi teada saada või neil on mingisuguseid küsimusi või kahtlusi. Kui patsiendi enesetunne halveneb, siis püüan leida aja kiiremaks vastuvõtuks.

 

- Kuidas saab teie vastuvõtule aja broneerida?  

- Esimesele vastuvõtule aja broneerimiseks vajab südamepuudulikkusega patsient kardioloogi või perearsti saatekirja. Järgmiste vastuvõttude ajad määratakse kindlaks juba südamekabinetis.

 

Vastuvõtuaja broneerimiseks on vajalik kardioloogi või perearsti saatekiri. Vastuvõtuaja broneerimiseks helistada tel: 35 61144. Patsiente võtab vastu õde Olga Zernova. Haigla tn 1, II korrus, kabinet 206.

 

 


Saada meile oma teade

Tekkis probleem andmete edastamisega. Vead on esile tõstetud allpool.
Saada