×
Otsing

Narva Haiglas hakati tegema põlve- ja puusaliigese endoproteesimise operatsioone

13 veebruar 2023

Pärast Terviseameti käest loa saamist tehti Narva Haiglas jaanuaris esimesed põlve- ja puusaliigese endoproteesimise operatsioonid. Eestis on endoproteesimine plaanilistest operatsioonidest üks levinumaid ja järjekorrad nendele operatsioonidele on ühed pikemad.

Endoproteesimine ehk kahjustatud liigese asendamine tehisliigesega on näidustatud juhtudel, kui muu ravi ei anna tulemusi. Operatsiooni eesmärgiks on saada liikuv, valuvaba liiges, mis võimaldab naasta igapäevaellu.

„Kõndida oli juba päris valus, väimees sõidutas poodi ja tagasi. Ja äkki helistati mulle 20. jaanuaril ja öeldi, et tuleksin operatsioonile. Järjekorrad operatsioonile pääsemiseks on väga pikad, seepärast seadsin end pikemalt mõtlemata valmis ja läksin haiglasse,” räägib Elvira, kes taastub praegu puusaliigese operatsioonist ja teeb koos füsioterapeudiga kõiki vajalikke harjutusi ilma suurema vaevata.

 „Hooldus on siin suurepärane, toidetakse väga hästi, kogu personali suhtumine on nii tähelepanelik, et mõnikord teeb see lausa kohmetuks. Ma olen ju harjunud kõigega ise hakkama saama, seni kuni suudan,” lisab palatikaaslane Ljudmila, kellel asendati põlveliiges.   

Patsiendid avaldavad erilist tänu dr Stanislav Krumgoltsile, tänu kellele on neil peagi võimalik naasta aktiivse elu juurde.

„Meil on väga hea meel, et saime Narvas selliste operatsioonidega alustada ja nüüd tehakse inimestele operatsioon kodu lähedal. See sai võimalikuks tänu koostööle Tartu Ülikooli Kliinikumiga, kus personal läbis koolituse ning samuti ortopeedide Stanislav Krumgoltsi ja Andriy Zubenko abile. Sellel aastal on meil plaanis teha 60 sellist operatsiooni,“ märkis Narva Haigla juhatuse liige Ago Kõrgvee.

Saada meile oma teade

Tekkis probleem andmete edastamisega. Vead on esile tõstetud allpool.
Saada