×
Otsing

Narva Haigla saab varsti oma muuseumi

1 juuni 2012
Narva Haigla saab varsti oma muuseumi

Narva Kreenholmi Manufaktuuri haigla sajandaks aastapäevaks on 2013 aastal plaanis avada Narva meditsiini ajaloo muuseum. Seda on plaanis tähistada 26 juunil.

Tulevase muuseumi loomisega tegeleb aktiivselt initsiatiiv grupp, mida juhib doktor Jevgeni Danilenko. Olles juba väljateenitud puhkusel tegeleb ta suure huviga Narva meditsiini arengu ajaloo uurimisega. Ta on kirjutanud ja välja andnud kaks raamatut „Narva tervishoid“ ja „Tervishoid ülemineku ajal“.

- Kui kerkis küsimus, kuidas tähistada haigla asutamise sajandat aastapäeva, tulime kolleegidega mõttele, et võiks luua muuseumi, milles kajastuks haigla rikkalik ajalugu, räägib Jevgeni. – Palju kordi on haigla nimi muutunud, kuid nüüd on tema nimeks Sihtasutus „Narva Haigla“.

Saades oma ideele juhtkonna poolehoiu, valisid entusiastid organiseerimiskomitee, mille koosseisu valiti peale Danilenko ka neli vanemõde. Administratsiooni aktiivsel osavõtul on juba kogutud ja süstematiseeritud suur valik ajaloolist materjali haigla töötajate mitmekülgsest tegevusest.

 

Narva Haigla vana hoone fassaadi kaunistuste element. Foto haigla kogumist

See figuurmonogramm meenutab meile aega, millal Narvas valmis haigla hoone, mida möödunud sajandi alguses võrreldi isegi paleega.

- Olen veendunud, et huvitav saab olema mitte ainult tervishoiutöötajatel, vaid ka linnarahval – arvab Jevgeni. – Nende dokumentide kaudu on võimalik jälgida tervishoiu arenemist Narvast alates 1860 aastast. Narvas on töötanud teaduste kanditaadid, arstid kes pole kuulsad mitte ainult oma maal vaid ka kaugemal, piiride taga. Entusiastide poolt kogutud materjalid pakkuvad huvi laiale publikule, kuid omab ka teaduslikku ja praktilist tähendust. Eksponaate on palju ja temaatilisi väljapanekuid hakatakse regulaarselt uuendama.

Praeguseks on otsustatud uue muuseumi ruumide asukoht, selleks on haldushoone teisel korrusel paiknevad tühjalt seisvad vereülekandeteenistuse ruumid, mille pindalaks on umbes sada ruutmeetrit. Administratsioon on nõus toetama ja organiseerima vajalikke rekonstrueerimistöid – vaja on eemaldada mõningad vaheseinad ja teha kosmeetiline remont.

- Narvas tuntud kunstnik-kujundaja Nikolai Kobzev tegeleb juba eskiisprojektiga, - lisas Jevgeni Danilenko. – Ta on spetsialist ka muuseumi asjades ning on osalenud paljude koolimuuseumide loomisel. Aega on veel üle aasta ja ettevalmistused käivad täie hooga ning loodame, et juubeliks meie muuseum avatakse kindlasti. Initsiatiivgrupp pöördus linnajuhtide poole ettepanekuga alustada haigla sajanda aastapäeva juubeliürituste planeerimise ja ettevalmistamisega. “See pole mitte ainult haigla, mis on teeninud narvalasi palju aastaid, vaid ka üks Eesti eredamaid arhitektuurilisi ehitisi, mille on loonud arhitekt Aleksandr Vladovski. Haigla avamine oli ajastatud Romanovite suguvõsa 300-aastase valitsemise juubeliga.“


Autor: Põhjarannik

Saada meile oma teade

Tekkis probleem andmete edastamisega. Vead on esile tõstetud allpool.
Saada