×
Otsing

Kuidas tegutseda puugihammustuse korral?

15 august 2023

Mida tuleb teha, kui olete puugilt hammustada saanud ja ise ei saa seda välja?

 

Esiteks, ärge sattuge paanikasse ega tehke midagi kiirustades! Vaadake hammustuskoht üle. Võtke pintsetid (meditsiinilised või tavalised, spetsiaalsed puukide eemaldamiseks või isegi tavalised pintsetid kulmude kitkumiseks). Haarake pintsettidega puugi kehast, hoidke seda kindlalt ja hakake pintsette pöörama. Pärast 3-4 täispööret tuleb puuk koos peaga välja. Töödelge hammustuskohta piiritust sisaldava lahusega.

 

Kui puugi pea jäi naha sisse ja seda ei saa kätte, siis pole vaja muretseda. Puuk on juba surnud ja selle pea eemaldub ise paari päeva möödudes.

Kui eemaldasite puugi ise, siis ei pea seda viima EMO-sse ega perearsti juurde ega analüüsimiseks eralaborisse, sellel pole mingit mõtet, sest edasine tegevuskäik sellest ei muutu.

Kui hammustuskoht on raskesti ligipääsetav ja te ise ei pääse sellele ligi, siis paluge abi oma lähedastelt. Kui pole kellegi poole abi saamiseks pöörduda, siis võtke ühendust pereõega.

Erakorralise meditsiini osakonda (EMO-sse) pole vaja joosta, see ei ole eluohtlik probleem ega nõua valvearstide kohest sekkumist ja seda enam öösel. Mitte keegi ei anna teile kohe imerohtu.

 

Kui sageli pöörduvad inimesed teie poole seoses borrelioosi või entsefaliidiga? Millest koosneb ja kuidas näeb välja nende haiguste ravi?

 

Pärast puugi eemaldamist tuleb jälgida kahe nädala jooksul oma enesetunnet ja hammustuskohta – sel perioodil selgub, kas puuk on nakatanud teid mõne tema poolt levitatava nakkushaigusega või mitte.

Borrelioos ja puukentsefaliit on Eestis väga levinud. Borrelioosi nakatumise juhtumid sagenevad, kuid puukentsefaliiti esineb tänu vaktsineerimisele üha vähem.

Borrelioosile on iseloomulik spetsiifilise laigu tekkimine puugihammustuse kohale, mis ei sügele, ei valuta, ei ole ümbritsevast nahast kõrgemal, muutub keskelt heledamaks ja servadest erksamaks. Jälgige hammustuskohta ja laigu suurenemist! Tehke laigust pilt või mõõtke ja fikseerige selle suurus. Esimestel päevadel pärast hammustust võib tekkida hele sügelev laik, kuid see on allergiline reaktsioon hammustuskohale ja selline laik möödub 2-3 päevaga. Borrelioosi tagajärjel tekkinud laik suureneb ja võib saavutada 10 cm või isegi suurema läbimõõdu ning hiljem võib see laik rännata hoopis teise kohta ja seetõttu nimetatakse seda laiku ka migreeruvaks erüteemiks. Sellise üle 5 cm laigu tekkimisel tuleb pöörduda perearsti poole, kes määrab 14-päevase antibiootikumikuuri. Samas ei pea borrelioosi korral vereanalüüse tegema, diagnoos pannakse anamneesi ja kliinilise pildi järgi - puugihammustus ja iseloomulik laik. Ka ravi efektiivsuse jälgimiseks pole vaja teha vereanalüüse – borrelioosi antikehad püsivad positiivsed pika aja jooksul. Borrelioosi võib korduvalt haigestuda, st pärast iga puugihammustust on võimalus uuesti nakatuda. Spetsiifilist borrelioosivastast profülaktikat ei ole, samuti pole borrelioosi vastu vaktsiini, aitab ainult teie valvsus. Pärast metsas või looduses viibimist vaadake oma keha üle ja ärge unustage oma lemmikloomi kontrollida, sest ka nemad võivad puugi oma karvkattes koju tuua.

Kui tunnete mõned päevad pärast puugihammustust halba enesetunnet, teil on palavik, peavalud ja sellised sümptomid kestavad 1-2 päeva, ja hiljem, 7-10 päeva möödumisel, tekib teil uuesti palavik, peavalu muutub tugevamaks, võib esineda isegi oksendamist, tekib valgusekartus ja palavik püsib nüüd mitu päeva kõrge — siis on teil väga suure tõenäosusega puukentsefaliit. Spetsiifilist ravi ei ole, antibiootikumid viiruse vastu ei aita. Võtke paratsetamooli, jooge palju vedelikku, puhake ja taastuge. Ärge unustage pöörduda perearsti poole, diagnoosi panemiseks tuleb võtta vereanalüüsid. Kui seisund on väga halb ja peavalud on väljakannatamatud või kõrget palavikku ei saa alla, siis kutsuge kiirabi või pöörduge EMO-sse.

Kui borrelioosi eest pole võimalik ennast kaitsta, siis puukentsefaliidi eest kaitsmine on täiesti võimalik. Selleks tuleb ennast vaktsineerida perearsti juures või vaktsineerimiskabinetis. Vaktsineerimine toimub kindla skeemi järgi ja seda korratakse 3-5 aasta tagant, olenevalt patsiendi vanusest.

 

Millised ohud kaasnevad nende kaugelearenenud haigustega?

 

Enamikul inimestest kulgeb puukentsefaliit kerges vormis. Kuid ülitugevad peavalud ja väga kõrge pikka aega (isegi kuni 10-14 päeva) püsiv palavik pole just kõige meeldivamad sümptomid. Lisaks võib puukentsefaliit tekitada tõsise ajukahjustuse ja põhjustada puude, mida juhtub küll harva. Vaktsineerimine kaitseb nakkuse ja selle põhjustatud raskete tagajärgede eest.

Borrelioos on esmapilgul kahjutu haigus, mis allub hästi antibiootikumravile. Siin on oluline alustada ravi õigeaegselt ja viia see läbi rangelt vastavalt arsti juhistele - borrelioosi esmakordse haigestumise korral on ravikuur 14 päeva. Kui esmase borrelioosi ravi ei alustata õigeaegselt või laigu ilmumisele ei pöörata tähelepanu, hakkab hammustuskohast pärit spiroheedi mikroob rändama läbi kogu keha, tungides kõikidesse kudedesse ja organitesse. Ilmnevad valud liigestes ja lihastes, alguse saavad südameprobleemid, kõige raskematel juhtudel tungib mikroob kesknärvisüsteemi ja põhjustab neuroborrelioosi. Kõiki neid tüsistusi ravitakse antibiootikumidega, ravikuur on sellistel juhtudel 21 päeva. Olenevalt näidustustest kasutatakse borrelioosi raviks erinevaid antibiootikume, antud juhul on väga oluline mitte tegeleda iseravimisega, vaid järgida spetsialisti soovitusi.


Saada meile oma teade

Tekkis probleem andmete edastamisega. Vead on esile tõstetud allpool.
Saada