×
Otsing

Anestesioloogi vastuvõtt

20 april 2023

Kui patsiendilt küsida pärast operatsiooni tema anestesioloogi kohta, siis enamasti selgub, et anestesioloog ei jäänud meeldegi. Seejuures on just tema see arst, kes soovis patsiendile ilusaid unenägusid, viis ta narkoosiunne ning jälgis patsienti kogu operatsiooni vältel.

Võimalus tutvuda eelnevalt anestesioloogiga, selgitada välja, milliseid valutustamise võimalusi kaasaegne anestesioloogia patsiendile pakub, arutada anestesioloogiga läbi kõik eelseisva narkoosi tegemiseks vajalikud üksikasjad ning valida välja, võttes arvesse patsiendi kõiki iseärasusi, tema jaoks parim variant — kõike seda saab teha ambulatoorsel vastuvõtul.

„Anestesioloogi ambulatoorne vastuvõtt sai võimalikuks tänu anestesioloogia, intensiivravi ja erakorralise meditsiini kliiniku uuele juhile Veronika Reinhardile, kes töötab haiglas aasta algusest,” kommenteeris uut teenust anestesioloog Sergei Kazakov.

Vastuvõttude avamine nõudis ettevalmistust ja töökorraldust. „Tööülesandega nagu anestesioloogi ambulatoorse vastuvõtu avamine puutusime kokku esmakordselt. See on meie jaoks uus kogemus. Võtsime palju üle kolleegidelt Tartu Ülikooli Kliinikumist,” jagab oma mõtteid anestesioloogiaõde Anna Horst.

Anestesioloogia ülesandeks on luua tingimused kirurgiliseks sekkumiseks patsiendi jaoks minimaalsete riskidega.

Kui tegemist on üldnarkoosiga, siis operatsioonile tulnud patsient peab jääma magama, ta ei tohi tunda valu ega ärgates mäletada, mis temaga operatsiooni ajal toimus. Lisaks valu vaigistamisele on anestesioloogi ülesandeks tagada operatsiooni ajal patsiendi elutähtsate parameetrite stabiilsus. Magama jäädes annab patsient anestesioloogide meeskonna kontrolli alla oma keha kõigi organite talitluse. Näilise kerguse taga on tõsised teadmised ja tõsine töö.  

„Patsient peab oma arsti usaldama ja vajaliku usaldusliku õhkkonna püüame luua juba ambulatoorsel vastuvõtul. Patsiendist saab meie partner, kellega jätkame koostööd tema heaolu ja turvalisuse tagamiseks,” selgitab Sergei Kazakov.

Anestesioloogi ambulatoorsele vastuvõtule suunatakse patsiendid, kellel seisab ees operatsioon ja kelle tervislik seisund tekitab opereerivas arstis teatud muresid.  

„Anestesioloogia põhieesmärk on patsiendi ohutus. Sellepärast pöörame erilist tähelepanu riskirühma kuuluvatele patsientidele. Hindame nende tervislikku seisundit haiglaeelsel etapil, vajadusel viime läbi täiendavaid uuringuid või konsultatsioone eriala spetsialistidega, minimeerides sellega tüsistuste riski,” jätkab Kazakov.

„Patsient tuleb vastuvõtule oma haiguste ja hirmude „pagasiga”. Eelseisev operatsioon ja narkoos on tõsised sündmused inimese elus ning need panevad teda eesootava pärast muretsema. Meie ülesanne ei ole mitte ainult patsiendi kohta maksimaalselt infot hankida, vaid ka patsiendi teavitamine sellest, kuidas tuleb enne operatsiooni käituda ja mida temaga operatsioonipäeval tehakse,” lisab Anna Horst.

Ambulatoorsel vastuvõtul selgitatakse patsiendile, milliseid ravimeid tema tavapärasest raviskeemist tuleb manustada, milliste ravimite manustamine tuleb ajutiselt lõpetada ja millal, milliseid näitajaid tuleb jälgida (vererõhk, veresuhkur), millised spetsiifilised ravimid või meditsiiniseadmed tuleb haiglasse kaasa võtta (näiteks haruldased inhalaatorid bronhiaalastmaga patsientidel või CPAP-seade uneapnoega patsiendil). Paadunud suitsetajatele pakutakse võimalust kasutada nikotiiniplaastreid või loobuda suitsetamisest, varikoossete veenilaienditega patsientidele aga soetada kompressioonisukad. Arutatakse läbi, kuidas käituda kuuldeaparaadi, prillide, kontaktläätsede, hambaproteeside kasutamise korral ning kuidas kaitsta anestesioloogiliste manipulatsioonide tegemisel kalleid ja hapraid hambakroone ja loksuvaid hambaid.

Vastuvõtu lõpus antakse patsiendile dokument (ambulatoorne epikriis), mis sisaldab kõiki tema kohta kogutud andmeid, mida statsionaarne anesteesiateenistus vajab: kroonilised haigused, varasemad operatsioonid ja anesteesiad, ravimiallergiad, manustatavad ravimid, tuvastatud iseärasused ja riskid ning millist liiki anesteesiat kavatsetakse kasutada. Lisaks on dokumendis ambulatoorse anestesioloogiateenistuse soovitused patsiendile eesti ja vene keeles.

 

 

  • Anestesioloogia ja intensiivravi osakond tegutseb Narva haiglas alates 1972. aastast
  • Ambulatoorse vastuvõtu teenust hakati osutama alates 02.03.2023. a
  • Vastuvõtt toimub Haigla tn 1, teisel korrusel, kabinetis 210, üks kord nädalas neljapäeviti
  • Vajalik on saatekiri kirurgilise profiiliga spetsialistilt
  • Praeguseks on vastuvõtul käinud juba 35 patsienti.

 

 

 

 

 

 

 


Saada meile oma teade

Tekkis probleem andmete edastamisega. Vead on esile tõstetud allpool.
Saada